Czekoladowe pączki z ciasta parzonego. Gniazdka. Oponki.

W Tłusty Czwartek, wedle tradycji, nie mogło obejść się bez pączków. Ponieważ pączki z ciasta parzonego są chyba moimi ulubionymi więc takie właśnie jedliśmy wczoraj. Robię je przynajmniej raz w roku, ale tym razem była nieco inna wersja bo z dodatkiem kakao i pachnącego cynamonu.

Jeszcze kilka dni będzie trwał karnawał więc póki co bawmy się i jedzmy a pościć zaczniemy dopiero za kilka dni.

pączki hiszpańskie , obwarzanki wiedeńskie , pączki ptysiowe, ciasto parzone , tłusty czwartek , ostatki , karnawał , ciastka , gniazdka ptysiowe , oponki , słodkości , dese


Pączki hiszpańskie czekoladowe

czas przygotowania: 40 minut
składniki: 
  • PĄCZKI - 125 ml wody
  • 125 ml tłustego mleka krowiego
  • 100 g masła 
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 200 g mąki pszennej luksusowej
  • 3 czubate łyżeczki kakao naturalnego
  • 5 średnich jajek

  • LUKIER - 1 czubata szklanka cukru pudru
  • kilka łyżeczek gorącego mleka

  • do smażenia - olej roślinny albo smalec 

pączki hiszpańskie , obwarzanki wiedeńskie , pączki ptysiowe, ciasto parzone , tłusty czwartek , ostatki , karnawał , ciastka , gniazdka ptysiowe , oponki , słodkości , dese
pączki hiszpańskie , obwarzanki wiedeńskie , pączki ptysiowe, ciasto parzone , tłusty czwartek , ostatki , karnawał , ciastka , gniazdka ptysiowe , oponki , słodkości , dese
pączki hiszpańskie , obwarzanki wiedeńskie , pączki ptysiowe, ciasto parzone , tłusty czwartek , ostatki , karnawał , ciastka , gniazdka ptysiowe , oponki , słodkości , dese
pączki hiszpańskie , obwarzanki wiedeńskie , pączki ptysiowe, ciasto parzone , tłusty czwartek , ostatki , karnawał , ciastka , gniazdka ptysiowe , oponki , słodkości , dese
pączki hiszpańskie , obwarzanki wiedeńskie , pączki ptysiowe, ciasto parzone , tłusty czwartek , ostatki , karnawał , ciastka , gniazdka ptysiowe , oponki , słodkości , dese

Jak zrobić czekoladowe pączki z ciasta parzonego?

PĄCZKI - do garnka wlałam mleko i wodę. Dodałam sól, cukier waniliowy, cynamon i masło. Zagotowałam. Do gorącej mieszanki wsypałam, na raz, całą mąkę przesianą wcześniej razem z kakao. Intensywnie mieszałam drewnianą łyżką aż masa stała się jednolita, gładka i połyskliwa. Garnek cały czas stał na niewielkim ogniu.

Po chwili garnek zestawiłam z ognia i pozwoliłam ciastu przestygnąć. Do jeszcze ciepłego wbijałam po 1 jajku i za każdym razem ucierałam aż masa je wchłonęła. Po dodaniu ostatniego jajka jeszcze chwilę ucierałam. Można cały czas ucierać łyżką, ale można też użyć miksera - jednak ostrzegam, że ciasto jest bardzo lepkie i ciężko się je miksuje.

Ciasto nałożyłam do rękawa cukierniczego zakończonego tylką gwiazdką. Naszykowałam arkusz papieru do pieczenia. Wyciskałam porcje ciasta tworząc kilkucentymetrowe okręgi. Żeby ułatwić sobie pracę można najpierw na papierze odrysować okrągłe wzory np. od szklanki. Chciałam żeby pączki były grubsze a mam jedynie tylkę o niedużym otworze więc wyciskałam okręgi podwójnie czyli robiłam 2 warstwy ciasta, jedna na drugiej. Trzeba wyciskać ciastka w takich odstępach od siebie żeby móc potem swobodnie przeciąć papier pomiędzy nimi.

Kiedy zużyłam całe przygotowane ciasto pocięłam papier między poszczególnymi ciastkami żeby każde leżało oddzielnie. W rondlu rozgrzałam tłuszcz. Trzymając za papier wkładałam gniazdka do tłuszczu odwracając je tak żeby papier znalazł się na wierzchu. Po 3-4 sekundach powinny się odklejać i można ten papier usunąć szczypcami.

Pączki smażyłam po 3-4 minuty z każdej strony. Wyławiałam łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe smarowałam lukrem. Można też posypać je dodatkowo posypką cukrową albo kruszonymi orzechami czy posiekaną skórką pomarańczową.

LUKIER -  cukier puder utarłam dolewając gorące mleko aż masa była gładka, gęsta, ale lekko lejąca. W razie potrzeby można dolać nieco więcej mleka albo dosypać trochę cukru.

Usmażyłam 19 pączków średnicy 7-8 cm.

pączki hiszpańskie , obwarzanki wiedeńskie , pączki ptysiowe, ciasto parzone , tłusty czwartek , ostatki , karnawał , ciastka , gniazdka ptysiowe , oponki , słodkości , deser

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger