Gulasz z indyka z kurkami

Delikatne mięso indycze, duszone z grzybami, to jedno z naszych ulubionych dań. Żarłoczek cieszy się wracając z pracy i czując zapach pysznego jedzenia już w korytarzu. Bo przecież wiadomo, że u sąsiadów tak smakowitych zapachów i jedzenia nie ma :D Takie pyszności tylko u nas ! Dzisiaj prosty przepis na bardzo smaczny obiad.


czas przygotowania : ok. 2,5 godziny
składniki : 
  • ok. 800 g udźca indyczego bez skóry i kości 
  • 2 łyżki sosu ostrygowego 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej 
  • 1 łyżeczka listków tymianku 
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule 
  • 2 czubate łyżeczki  mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 
  • 1/2 szkl. bulionu jarzynowego albo drobiowo-jarzynowego
  • ok. 500 g świeżych kurek 
  • 3 - 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła klarowanego

sposób przygotowania : mięso umyłam i dobrze osuszyłam. Pokroiłam w dość dużą kostkę. Posypałam solą, pieprzem ziołowym i ostrą papryką. Dodałam sos ostrygowy, posiekany drobno czosnek oraz mąkę kukurydzianą, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na godzinę do lodówki.

Kurki dokładnie oczyściłam i opłukałam. Większe sztuki porozrywałam na mniejsze części. Cebule obrałam, pokroiłam  w ćwierć plasterki.

W rondlu rozgrzałam mocno masło. Wrzuciłam zamarynowane mięso i pozwoliłam mu się przysmażyć. Dopiero wtedy poodwracałam kawałki żeby zrumieniły się ze wszystkich stron. Do podsmażonego mięsa dodałam cebulę, smażyłam razem kilka chwil aż się zeszkliła. Następnie wlałam wino i bulion, dusiłam aż mięso zmiękło. Dopiero wtedy dorzuciłam kurki i tymianek, dusiłam jeszcze ok. 15 minut. Na sam koniec dodałam troszeczkę śmietanki, ale można z tego zrezygnować.

Podałam z makaronem i surówką.


16 komentarzy:

  1. Codziennie oglądam Pani przepisy ale dzisiejszy PRZECIEŻ WIADOMO ŻE U INNYCH TAKIEGO JEDZENIA NIE MA zniesmaczył nie tylko mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cóż, może potrzeba Pani/Panu/Tobie więcej dystansu do siebie i otoczenia ? może więcej poczucia humoru ? To takie przekorne sformułowania i raczej zabawne, wcale nie mające na celu obrażanie kogokolwiek... Mnie zniesmacza pisanie komentarzy anonimowo - jakby się ktoś wstydził własnego zdania i nie miał odwagi jawnie go wyrażać. Dla mnie anonimowy komentarz nie jest wart uwagi a ten publikuję bo mnie bardzo rozśmieszył. Życzę więcej pogody ducha i luzu :)

      Usuń
    2. Grunt to poczucie humoru :-) Ja to potraktowałam jako żart, choć pewna jestem, że u kogo jak u kogo, ale u Pyzy jedzonko jest pierwsza klasa.

      Usuń
  2. uśmiałam się serdecznie, dzięki Anonimowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ktoś chciał być złośliwy a tylko nam humor poprawił :)

      Usuń
  3. Hahaha No u moich sasiadow tez nie ma tak dobrego jedzenia jak u nas hahahahaha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena, i prawidłowo ! jak to mówią "każda pliszka swój ogonek chwali" i nic w tym złego :)

      Usuń
  4. Z ogromna radoscia otwieram kazdorazowo nowy wpis Smacznej Pyzy i jeszcze nigdy nie mialam wrazenia,ze nie potrzebnie.Zawsze znajde cos smakowitego,nowego i zaskakujacego,nie mowiac o skarbnicy wiedzy jaka sledze czyli grzyby.Po za tym choc gospodynia jestem juz ladnych parrrre lat zawsze znajde tu super sliczne podpowiedzi jak pieknie to wszystko podac.Brawo,ja jestem pod wrazeniem i moge tylko powiedziec,tak 3maj Pyzuniu.Serdecznie pozdrawiam,zawsze czekajaca na nowy wpis Magda z Gniezna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, dziękuję bardzo za miłe słowa. Cieszę się, że moje wpisy ktoś czyta a podobać się przecież wszystkim nie muszą :) A o grzybach będzie za chwilę baaaardzo dużo - jeszcze będziecie mieli dość !

      Usuń
  5. gulasz z indyka i kurki - połączenie idealne pod każdym względem !

    OdpowiedzUsuń
  6. Boże jak ja kocham kurki! Mam nadzieję, że w sobotę znajdę jakieś, bo wybieram się do lasu. Pyzuniu, dziękuję Ci za kolejną pyszną inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem pewna, że Mąż pani uważa, że u was jest najlepsze jedzenie. Dlaczego ma tak nie uważać? Moja Hurma i Czereda też wie, że mamcia gotuje najlepiej.
    I dla nich ja jestem najsmaczniejszą pyzą ;-)
    Pozdrawiam - Marzynia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzynia, i tak właśnie ma być ! najważniejsze, żeby rodzinie i gościom smakowało to co przygotujemy :) Pozdrawiam !

      Usuń
  8. Kurcze, kiedy mój mąż przestanie mówić, że nie ma smaczniej niż u mnie, to dopiero się zmartwię :) Dziękuję za pomysł, bo mi się właśnie czegoś nowego zachciało z kurkami i MAM! A jak kogoś w domu nie chwalą i potem publicznie się temu dziwi (bo tak widzę powód tej twórczości), to ma pecha...albo brak talentu :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam, kolejny raz się nie zawiodłam! Pyszne danie, przepis dobtze napisany zadnych wątpliwosci, dziekuje!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger