Truskawkawki balsamiczne pod pierzynką

Czas truskawek - tych naszych, polskich - jest taki krótki . . . Znikają z rynku zanim człowiek zdąży się nimi dobrze nacieszyć. Ja najbardziej lubię jeść same - przyznaję, że nawet wyżeram z łubianki już w drodze do domu, ale desery z truskawkami też lubię. Bardzo pasuje mi połączenie ich z octem balsamicznym - nabierają niewiarygodnie głębokiego smaku, który pozostaje w pamięci na długo. Tak też doprawiłam je tym razem - z kremem mascarpone smakowały niebiańsko.



składniki: 
  • ok. 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego 

  • KREM - 125 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 125 g serka mascarpone 
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego demerara 

sposób przygotowania: truskawki dobrze opłukałam i osączyłam. Usunęłam szypułki a owoce pokroiłam na plasterki - nie za cienkie. Posypałam cukrem i skropiłam octem, delikatnie wymieszałam łyżką i odstawiłam na 15 minut do lodówki.

Bardzo zimną śmietankę ubiłam na sztywno dodając cukier i pastę waniliową. Na koniec dodałam serek i zmiksowałam aż składniki się połączyły.

Porcje truskawek z sokiem jaki się wytworzył nałożyłam do pucharków. Przykryłam je czapą z kremu. Wierzch ozdobiłam ćwiartką truskawki i glassą balsamiczną czyli syropem z octu balsamicznego.


4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger